Op 28 oktober kwam het Landelijk Bestuur samen op landgoed Oud Zandbergen, voor het gevoel iets later dan normaal vanwege het ingaan van de wintertijd. Omdat het beleidsplan nog bij de werkgroep ligt, die de puntjes op de i zal zetten, was de agenda ook iets korter. Het Landelijk Bestuur komt regelmatig bijeen om de stand van zaken te bespreken en vooruit te kijken. Voorzitter Rob de Raad: ‘Ik kijk terug op een vergadering die constructief en opbouwend was.’

Bescheiden groei

De kerk laat een zeer bescheiden groei zien ten opzichte van 2017, maar verwacht wordt dat die groei hoger is bij de afsluiting van kwartaal vier. Een opvallende ontwikkeling is dat de meeste nieuwe leden door doop worden gemeld vanuit internationale gemeenten komen, en dat er onder deze dopelingen steeds meer leden met een Nederlandse achtergrond worden waargenomen.

Enrico Karg, Algemeen Secretaris: ‘Met name in de grote steden waar de meeste leden “nieuwe Nederlanders” zijn, zie je dat deze gemeenten op de één of andere manier de lokale bevolking beginnen te bereiken.’ Hij ziet een mogelijke verklaring: ‘Globalisering is een feit in de randstad; ook staat vast dat de Engelse taal veel wordt gebruikt.’

Financiën

Het blijft afwachten hoe we het jaar afsluiten, maar vooralsnog lijkt de groei aan giften uit tienden door te zetten. Er is ook lichte zorg. Gemeenten moeten zorgvuldig blijven omgaan met hun financiële middelen zodat de kerk als geheel de ANBI-status behoudt. Het verliezen van die status zou met zich meebrengen dat de fiscale voordelen voor mensen die tienden afdragen wegvallen.

Vaste items

Voor 2019 is alvast afgesproken om vaste vergaderitems over het jaar te verdelen. De rapportages van de afdelingen Secretariaat en Financiën komen in april en september en de begroting wordt in december besproken. Februari wordt een interessante vergadering, want dan wordt gekeken welke congresbesluiten inmiddels zijn uitgevoerd.

Afstemmen beleidsplan

De vergadering werd afgesloten met afspraken over het afronden van het Visie- en beleidsplan. Als het Landelijk Bestuur in december bij elkaar komt, wordt het plan afgestemd. Tot die tijd hebben de leden na te denken over wat er nu ligt, zodat er geen overhaaste beslissing wordt genomen bij het afstemmen.



Source link

CategoryNews

© 2021 Bethanië Church all rights reserved.

Follow us: