Hoe zit het met de dynamiek van polarisatie? Wat zijn de vaste patronen die horen bij zwart-wit denken en welke rollen kunnen mensen zelf spelen in polarisatie? De leden van het Landelijk Bestuur (LB) volgden op 3 juni een workshop Denkkader Polarisatie, aangeboden door het departement Ontwikkeling en Toerusting.

Inzichtelijk

‘Inzichtelijk en confronterend’, vond ds. Enrico Karg, Algemeen Secretaris, de training. Maar daarmee ook erg waardevol. De workshopleider was Bart Brandsma, schrijver van het boek Polarisatie, inzicht in de dynamiek van wij-zij denken. Die dynamiek bracht hij wetenschappelijk in kaart; en dat leverde voor het LB weer ‘aha-momenten’ op.

Ook in de kerk ziet het LB polarisatie. De workshop gaf niet alleen inzichten maar ook mogelijkheden om in te grijpen in het wij-zij denken. Er werd stilgestaan bij de vraag wat de kansen zijn om te depolariseren en hoe het fenomeen polarisatie samenhangt met zijn ‘kleine broertje’, conflict.

Bruikbaar

‘De workshop was in elk geval zeer bruikbaar en biedt voldoende stof tot nadenken. Een hapklare oplossing is niet geboden. Wel is er een methode aangereikt waarmee het LB nu mee aan de slag kan,’ zei ds. Rob de Raad, Voorzitter van de Nederlandse Adventkerk. De opgedane kennis wordt verwerkt in het beleid. Daarover wordt binnenkort verder vergaderd.




Source link

CategoryNews
Write a comment:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2021 Bethanië Church all rights reserved.

Follow us: