‘Jullie bespraken netelige kwesties met betrekking tot financiën en bleven toch positief en efficiënt; de sfeer was zelfs toen goed’, zei David Neal, departementshoofd Rentmeesterschap van het Europese hoofdkantoor of Trans-Europese Divisie (TED), waar de Nederlandse kerk onderdeel van is. Met de belofte dit mee te nemen in zijn rapportage, werd de laatste vergadering het Landelijk Bestuur (LB) van 2018 gesloten. Die vond plaats op zondag 2 december.

Uitgenodigd

David Neal was niet als enige gast aanwezig. Ook uitgenodigd waren Frieda Souhuwat-Tomasao, die als zogeheten lay member de Nederlandse Adventkerk vertegenwoordigd binnen de TED; en Frensly Panneflek, lid van de auditing service van de wereldkerk, ook wel bekend onder de afkorting GCAS.

Begroting

De vergadering stond in het teken van de begroting van 2019. Die is nu in concept klaar. Wederom heeft het LB ingezet op een sluitende begroting, wat in 2018 ook lukte. Er is dit jaar keurig binnen budget geopereerd. Wel is er in 2019 wat ruimte opgenomen om in bijzondere gevallen meer financiële middelen vrij te maken. Denk bijvoorbeeld aan een evangelisatieproject, dat halverwege het jaar wordt opgezet.

Verslagen

Penningmeester Istrael Schorea liet zien hoe de LB-Auditcommissie werkte. Daarbij deed hij aanbevelingen om de commissie meer in lijn met de Working Policy te laten functioneren. Het LB nam de aanbevelingen aan.

Thijs de Reus van district Noord-Nederland en Dwight van Ommeren van district Zuid-Nederland deden verslag van de mooie ontwikkelingen en van de uitdagingen binnen hun district. Voor De Reus was het hoogtepunt de recent georganiseerde regiodag, Van Ommeren was blij met het grote aantal doopdiensten van het laatste kwartaal. Een ander hoogtepunt was dat er twintig mensen hun Preeklicentie I haalden.

Mensen, geen stenen

Het beleidsvoorstel voor het rendabel maken van landgoed Oud Zandbergen was het laatste agendapunt. Het LB werkt hard om het landgoed kostendekkend te krijgen, zodat tiendenafdrachten volledig kunnen worden besteed aan mensen, niet aan stenen. Vastgoedmanager Louise van der Kamp sloot aan voor dit agendapunt en presenteerde een stappenplan. Het rendabel maken van het landgoed is een van de opdrachten die het congres meegaf aan het LB.

ANBI

De ANBI-status blijft punt een zorg. Lang niet alle gemeenten leveren de vereiste stukken op tijd in. Dit betekent dat het LB actiever de gemeenten zal ondersteunen om alsnog aan die eis te voldoen, zodat de kerk haar ANBI-status behoudt.

Terugblik

Rob de Raad, Voorzitter van de Nederlandse Adventkerk: ‘Te midden van regenachtig weer, maar toch in een goede sfeer, hebben we ons openhartig door lastige onderwerpen bewogen. En met succes. Dit is ongetwijfeld het resultaat van de landelijke gebeden vanuit de plaatselijke gemeenten.’



Source link

CategoryNews

© 2021 Bethanië Church all rights reserved.

Follow us: