Op sabbatmiddag (zaterdagmiddag) 9 februari 2019 neem ik rustig plaats in het Witte Kerkje in Huis ter Heide. Een rij schuin voor mij zit een aantal kerkgangers die ik ’s morgens in de adventgemeente Amersfoort ook ben tegengekomen. We zaten toen in de kring van de sabbatschool en hebben samen de eredienst beleefd. Ik kijk verder om mij heen en zie nog meer leden uit ‘mijn’ gemeenten, niet alleen uit Amersfoort, maar ook uit Leiden, Den Haag en ARK. Overigens zijn alle windstreken goed vertegenwoordigd, van Eindhoven tot Leeuwarden en van Rotterdam tot Deventer.

Mooie muziek

Peter Dingemanse zet de toon met inleidende orgelklanken en later afgewisseld met pianomuziek als hij het vesperkoor begeleidt. Ingetogen, bekwaam, verfrissend en uitnodigend klinkt het. Ik geniet. De Schriftlezingen, gebeden en uiteraard de liederen zijn woord voor woord opgenomen in de orde van dienst. Het geeft overzicht, helderheid en rust.

De overdenking doet zijn naam eer aan – iets om over na te denken. De voorganger, Reinder Bruinsma, brengt het belang van de tegenwoordige waarheid naar voren onder de noemer ‘Ben jij wel van deze tijd?’ Later zei één van de ruim tachtig aanwezigen mij dat zij speciaal voor de titel van de preek was gekomen. Ze was niet teleurgesteld. Ze vond het inspirerend en heel duidelijk wat de predikant deze middag met ons deelde: profetisch en eschatologisch gedreven zijn betekent dat je als christen relevant bent in de huidige tijd. (Escatologie betekent toekomstvisie, letterlijk de ‘leer van de laatste dingen’, red.)

Dubbele zegen

Nadat we samen en tot elkaar zingen ‘Ga met God, en Hij zal met je zijn’ komt de dienst tot een einde. Als ik opsta en de Amersfoortse broeders en zusters voorhoud dat we deze sabbat met onze dubbele kerkgang een beetje te vroom zijn geweest, klinkt het spontaan: ‘Nee hoor, ik heb een dubbele zegen ontvangen.’

Vervolgens duurt het wel even voordat de eerste bezoekers van deze vesper het karaktervolle kerkje verlaten. Het is namelijk tijd voor gezellig bijpraten onder genot van een kopje koffie of thee.

Volgende keer

Laat ik dan niet vergeten om de preek mee te nemen!

De afgelopen vijf vesperdiensten laten zien dat zij voorzien in een behoefte onder adventisten in ons land. De volgende vesperdienst staat daarom alweer gepland, en wel op sabbatmiddag 18 mei om 16.00 uur, opnieuw in het Witte Kerkje (tegenover landgoed Oud Zandbergen) te Huis ter Heide. Een ieder, ook uw familie en vrienden, is van harte welkom!

Ik ben vast weer van plan om vanaf van mijn huis de wandeling naar het mooie en gezellige kerkje te maken – laat ik dan niet vergeten om de preek mee te nemen!

Dit blog is geschreven door Wim Altink, predikant. 



Source link

CategoryNews

© 2021 Bethanië Church all rights reserved.

Follow us: