Adventisten hebben 28 geloofspunten afgesproken waar ze samen voor staan. Sommige geloofspunten komen regelmatig aan de orde in de kerk, andere wat minder. Advent bespreekt elke keer een paar geloofspunten. Zodat ze ons weer helder voor de geest staan. En zodat we weten wat we geloven. Dit keer geloofspunt 14: de eenheid in het lichaam van Christus.

Eenheid in het lichaam van Christus

De kerk is één lichaam met vele leden, geroepen uit alle landen, stammen, talen en volken. In Christus worden we een nieuwe schepping; onderscheid in ras, cultuur, ontwikkeling en nationaliteit, en verschillen tussen hoog en laag, rijk en arm, mannelijk en vrouwelijk, mogen geen verdeeldheid onder ons veroorzaken. Wij zijn allemaal gelijk in Christus, die ons door één Geest in één gemeenschap met hem en met elkaar verbonden heeft. Wij moeten dienen en ons laten dienen zonder partijdigheid of terughoudendheid. Door de openbaring van Jezus Christus in de Bijbel delen wij in hetzelfde geloof en dezelfde hoop, en doen al het mogelijke dat in een gemeenschappelijk getuigenis aan alle mensen uit te dragen. Deze eenheid heeft haar bron in de eenheid van de drie-enige God, die ons aanvaard heeft als zijn kinderen.

(Psalm 133:1; Matteüs 28:19, 20; Johannes 17:20–23; Handelingen 17:26, 27; Romeinen 12:4, 5; 1 Korintiërs 12:12–14; 2 Korintiërs 5:16, 17; Galaten 3:27–29; Efeziërs 2:13–16; 4:3–6, 11–16; Kolossenzen 3:10–15.)

We stonden in eerdere artikelen stil bij de inspiratie van de Bijbel en bij twee fundamentele vragen: ‘Wie is God?’ en ‘Wie en wat is de mens?’ Daarna volgde het thema van de grote strijd, die het lijden en sterven van Jezus Christus noodzakelijk maakte om de mens te verlossen. Die verlossing moet de mens ervaren en erin groeien. Daarna volgt de wens om deel uit te maken van het lichaam van Jezus Christus en is men zich bewust van de opdracht van de kerk. Dat geldt zeker voor ‘de rest en haar zending’. Daar stonden we de laatste keer bij stil.

Zonder eenheid geen gemeente

We beschrijven nu hoe de gemeente als lichaam van Jezus Christus moet functioneren. In volgende artikelen zullen we ingaan op wat de gemeente doet zoals doop, avondmaal en de gaven van de Geest. Die laatste ontvangt zij om haar opdrachten uit te kunnen voeren. Daarna gaan we het hebben over sabbat en rentmeesterschap, zaken waar de gemeente zich aan houdt. We moeten echter eerst het trefwoord kennen voordat we de gemeente beschrijven als het lichaam van Christus. Dat sleutelwoord is ‘eenheid’. Zonder eenheid is er zelfs geen sprake van een gemeente. Het lichaam van Christus kan niet zijn opgedeeld in aparte eenheden. De kerkgeschiedenis maakt duidelijk dat de kerk zich telkens weer heeft gedeeld. Er is dus geen sprake van eenheid onder iedereen die zich een volgeling van Jezus noemt.

Opvallend is wat de beschrijving van dit geloofspunt niet zegt, namelijk eenheid op basis van leerstellingen. Daarom hebben we als kerk ook geen ‘geloofsbelijdenis’. Leerstellingen zorgen niet voor die gewenste eenheid. Al moeten we tegelijkertijd het belang ervan ook niet onderschatten. Leerstellingen helpen ons op een heldere manier over ons geloof te spreken en dat met anderen te delen.

Wat doet Gods gemeente

We hebben al twee vragen gesteld: ‘Wie is God?’ en ‘Wie en wat is de mens?’ Omdat we leven in een wereld die betrokken is bij de ‘grote strijd’, zijn ook de volgende vragen belangrijk. ‘Hoe zorgt God ervoor dat hij weer voor eeuwig samen kan zijn met de mens?’ Het antwoord is het verlossingsplan en de gemeente van Jezus Christus verkondigt dat plan. Een andere zeer belangrijke vraag is ‘Wat doet die gemeente?’ en vooral ‘Hoe leven haar leden?’ De gemeente biedt doop en avondmaal aan, verkondigt het evangelie en verwacht vervolgens dat haar leden zich op een bepaalde manier gedragen.

We gaan nu nader in op dat gedrag. Je hebt het dan over sabbatviering. Maar ook over rentmeesterschap over alles wat God ons heeft toevertrouwd, zoals geldmiddelen en talenten. Rentmeesterschap geldt ook voor ons lichaam en onze geest. Daarmee moet je zorgvuldig omgaan. Ons gedrag zorgt ervoor dat we bij elkaar blijven en een eenheid vormen. Zevendedagsadventisten vormen geen eenheid als de een op sabbat naar de kerk gaat en de ander op een andere dag. Daarover kan geen verschil van mening zijn. Want anders ontmoeten we elkaar niet eens. De vraag naar eenheid komt niet eens aan de orde.

Drie-eenheid

Het is heel belangrijk een juist beeld te hebben van de drie-eenheid. Maar al vanaf de tijd van de pioniers zijn adventisten hierover niet altijd één geweest. Dat is ook niet zo vreemd omdat we het hier hebben over een mysterie. Denken wij als eindige en in zonde gevallen wezens, werkelijk tot in alle details te kunnen begrijpen wie God is? Hier past ons bescheidenheid.

Hier past ons bescheidenheid

Je kunt je zorgen maken over mensen die anders denken over de drie-eenheid. Of die andere ideeën hebben over iets wat jij nu juist zo belangrijk vindt. Toch moet je ook kunnen zien dat de gedachtegang van een ander weinig invloed heeft op je leven. Wat daar wel heel veel invloed op heeft, is het gedrag van anderen. Een onvoorzichtige autorijder kan heel veel invloed hebben op mijn leven en kan me zelfs het leven kosten. Correct gedrag is dus heel belangrijk. Mensen verlaten de kerk vaak niet vanwege afwijkende leerstellige overtuigingen, maar meestal door het gedrag van medegelovigen.

Aanvaard de ander zoals die is

Wat zegt dit geloofspunt dan wél over de totstandkoming van eenheid? Dat is heel eenvoudig: je aanvaardt de ander zoals hij of zij is. Want in Christus zijn we allemaal een nieuwe schepping en een kind van God. We mogen geen onderscheid maken op grond van ras, cultuur, ontwikkeling en nationaliteit. Je achtergrond doet niet ter zake. En de verschillende inzichten die daarmee gepaard gaan, doen ook niet ter zake. Ook verschillen tussen (maatschappelijk) hoog en laag, rijk en arm, mannelijk en vrouwelijk, mogen nooit zorgen voor verdeeldheid.

Om het met de woorden van dit geloofspunt nogmaals te zeggen: ‘Wij zijn allen gelijk in Christus’ en we zijn allen ‘kinderen Gods’. In de Bijbel openbaart God zich aan alle mensen. Wat die openbaring voor iemand betekent, verschilt van mens tot mens. Dat hoeft ons niet te verbazen. Want die openbaring is ons gegeven door een Godheid die bestaat uit drie verschillende personen. Toch vormen zij een volmaakte eenheid. Wij hebben dezelfde opdracht.

Meer weten

Wilt u meer weten over de geloofspunten? Het bekende boek van dr. Reinder Bruinsma Wat zevendedags-adventisten geloven is in een nieuw jasje gestoken. Het boek is volledig in kleur en behandelt de in 2015 herziene geloofspunten. Te koop bij het servicecentrum voor slechts €5,95.

Ds. Thijs de Reus is predikant van Emmenen en districtsvoorzitter van Noord-Nederland.



Source link

CategoryNews
Write a comment:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2021 Bethanië Church all rights reserved.

Follow us: