Op sabbat (zaterdag) 25 maart vond in het nieuwe kerkgebouw van de adventgemeente Utrecht een evenement plaats dat was aangekondigd als Dag van dialoog. Het thema van de dag, die door een honderdtal personen vanuit het gehele land werd bijgewoond, was Gaan of blijven?

Wel of niet

Het programma begon met twee korten toespraken van respectievelijk ds. Rob Doesburg en ds. Reinder Bruinsma. Doesburg heeft een adventistische achtergrond maar besloot zijn studie voor adventistisch predikant halverwege te stoppen.

Persoonlijke en theologische motieven resulteerden erin dat hij inmiddels al zo’n vijfentwintig jaar predikant is bij de Protestantse Kerk Nederland —momenteel in Leusden. Hij vertelde waarom hij de weg is gegaan die hem van het adventisme wegleidde.

Daarna kwam ds. Bruinsma aan het woord, die uitlegde waarom hij, ondanks twijfel en dingen die hij in zijn kerk afkeurt, toch van harte de keuze heeft gemaakt om adventist te blijven en daarin een bijdrage te blijven leveren.

Discussie

De rest van de dag bestond uit discussie—in groepen en plenair—waarin het thema verder werd uitgediept en verwante onderwerpen aan de orde konden komen. Vooral de gespreksgroepen die hun focus hadden op de toekomst van de kerk en op de vraag hoe we de Bijbel moeten lezen waren in trek.

Lydia Lijkendijk, eindredacteur Advent, leidde de plenaire discussie op voortreffelijke wijze. Lex van Dijk, predikant van de adventgemeente Utrecht, had de algemene leiding. Hij werd bijgestaan door een werkgroep van een aantal collega’s en vrijwilligers van de gemeente die deze dag met enthousiasme faciliteerden.

Uit de positieve reacties blijkt dat het initiatief werd gewaardeerd en dat soortgelijke dagen van dialoog over actuele onderwerpen op warme belangstelling kunnen rekenen.

Lezen

Wie thuis wil nadenken over het thema, kan FACING DOUBT (in het Nederlands vertaald als GAAN of BLIJVEN?) van ds. Bruinsma lezen. Het is inmiddels ook beschikbaar in het Frans; andere vertalingen zijn in voorbereiding. FACING DOUBT is verkrijgbaar via bol.com of Amazon.



Source link

CategoryNews
Write a comment:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2021 Bethanië Church all rights reserved.

Follow us: