Ter ere van 150 jaar afschaffing van de trans-Atlantische slavenhandel (1873) stond de leiding van de Nederlandse Adventkerk de afgelopen week in Suriname stil bij deze historische gebeurtenis.

Formeel was de afschaffing in 1863, maar in Suriname werden de voormalige tot slaaf gemaakten verplicht nog tien jaar door te werken. De slavenhouders kregen van de Nederlandse staat een vergoeding van 300 gulden per slaaf. Daarom gaan historici uit van 1873 als afschaffing van de slavernij in Suriname.

Bewust van gevoeligheden

Ook wilde ze met haar aanwezigheid onderstrepen zich bewust te zijn van de gevoeligheden richting de nakomelingen van de tot slaaf gemaakten. Deze zijn tegen hun wil naar Suriname overgebracht en onder erbarmelijke omstandigheden op de plantages te werk gesteld. Uit solidariteit met en op uitnodiging van de Surinaamse kerk hebben voorzitter Rob de Raad en algemeen secretaris Enrico Karg van zondag 25 juni tot en met woensdag 28 juni aan een ‘Keti Koti’-seminar in Suriname.

Samenwerken

De Raad: ‘Aangezien 50-55% van de leden van ons kerkgenootschap bestaat uit afstammelingen van Afrikaanse tot slaaf gemaakte mensen, wil de Nederlandse Adventkerk samenwerken met het leiderschap van de Suriname Zending. Daarom is een delegatie van het bestuur van de Nederlandse kerk afgereisd naar Suriname. Ook waren er devotionele opnames bij de historische bezienswaardigheden in Suriname die met het slavernijverleden te maken hebben.’

Bekijk hier deel 1 van een serie over het slavernijverleden (presentatie ds. Rob de Raad). De andere delen worden later gepubliceerd.

Geestelijke slavernij

Doel van het bezoek was ook om bewust te maken dat slavernij vandaag de dag nog steeds bestaat: geestelijke slavernij . Vertegenwoordigers van zowel Nederland als Suriname sloten zich aan bij de diensten om de missie van de kerk in eenheid te vervullen. Met deze samenwerking presenteerde de Nederlandse Adventkerk zich nadrukkelijk met haar anti-slavernij standpunt. Ds. De Raad: ‘Hiermee herbevestigen wij de historische banden en samenwerking tussen adventisten in Suriname en Nederland.’

In de periode tussen 25 juni en 28 juni waren er verschillende kerkelijke bijeenkomsten die werd afgesloten met een Keti Koti concert op 30 juni 2023. De afschaffing van de slavernij wordt jaarlijks op 1 juli gevierd (Keti Koti). Dit jaar was er in Nederland een indrukwekkende bijeenkomst in het Oosterpark in Amsterdam waar koning Willem Alexander – net als eerder de Nederlandse regering – zijn excuses aanbood voor het slavernijverleden.

Live op tv

Het seminar werd tevens live-uitgezonden op de nationale TV-zender WBTV in Suriname. De themadiensten zijn op YouTube terug te zien via deze link.

 

 




Source link

CategoryNews
Write a comment:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2021 Bethanië Church all rights reserved.

Follow us: