Afgelopen zondag 23 april volgden zes deelnemers, onder leiding van trainer Arnoud Botma van de Safetyschool, de praktische EHBO-training op het landgoed Oud Zandbergen in Huis ter Heide. Vooraf moesten de deelnemers de theorie van allerlei mogelijke noodsituaties al doorgenomen hebben via een e-learning en het online examen gehaald hebben om deel te mogen nemen.

Serieus met ruimte voor een lach

In deze vier uur durende training werden de belangrijkste en meest voorkomende situaties met militaire precisie geoefend. Hoewel EHBO om serieuze en soms levensreddende handelingen gaat, werd er soms over de grond gerold van het lachen… om te eindigen in een stabiele zijligging. De heren Routek en Heimlich, die zich onsterfelijk hebben gemaakt door hun handgrepen, kregen hun verdiende aandacht. De deelnemers namen elkaar bij de arm om naar een veiliger plek te kunnen verslepen. Om iemand van een verslikking of verstikking te verlossen komt wel enig geweld bij te pas. Daarom werd het oefenslachtoffer gehuld in een tuigje, voorzien van een stootkussen tussen de schouderbladen om de vijf rake klappen op te vangen en een blaasbalgje aan de voorkant boven de navel, waaruit, bij een succesvolle manoeuvre en onder gejuich van de toeschouwers, het verstikkende voorwerp als een projectiel vrijkwam.

Reanimatiehandelingen

Vrijwel ademloos luisterden de deelnemers naar Arnoud hoe je bewusteloze mensen (tevergeefs) hoort aan te spreken en hun aan- of afwezige ademhaling kunt voelen, zien of beluisteren. En op grond daarvan kon besluiten tot het toepassen van levensreddende reanimatiehandelingen. Eén jeugdige en twee volwassen ResusciAnnes (reanimatiepoppen) werden onder handen genomen om hun kunstharten sneller te laten kloppen. Met één of beide handen van de deelnemer en met een druk van 40 kilogram werden de borstkassen 120 keer per minuut geplet om de bloedstroom op gang te houden, gevolgd door een paar teugjes lucht in de (on)mondige kunstslachtoffers. Ook een AED (Automatische Externe Defibrillator) werd aangesloten voor een nog grotere stimulans. Een volgend schokeffect ontstond toen de deelnemers beseften dat zij niet wisten waar de AED(s) op het terrein zich bevonden. Het idee werd geopperd om deze buiten, op een logische en zichtbare plek, te laten plaatsen.

Doekje voor het bloeden

Allerlei windsels, zwachtels en snelverbanden werden gebruikt als doekje voor het bloeden en de deelnemers in moderne mummies te veranderen. De zogenoemde ‘finger bobs’ werden kunstig om vingers gerold om verbandgaasjes op de zere plek te houden.

Al met al een geslaagde middag, met als resultaat zes door-en-door getrainde EHBO’ers. Een cursus die de organisatoren van harte kunnen aanraden!

 

 
Source link

CategoryNews
Write a comment:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2021 Bethanië Church all rights reserved.

Follow us: